Sfaturi elementare pentru pregatirea temelor
Tema pentru acasa nu trebuie sa reprezinte o batalie.
Acestia sunt cativa pasi care va vor ajuta sa va incurajati copilul sa fie responsabil in rezolvarea temelor:
Eliminati factorii perturbatori – Faceti temele intr-un loc linistit unde copilului nu-i va fi distrasa atentia. Inchideti televizorul; nu va asteptati ca cel mic sa isi faca temele intr-o camera in care fratii lui se joaca.
Stabiliti o rutina – Stabiliti un moment „special” pentru teme, poate inaintea servirii cinei . Cereti-i copilului ca temele sa fie complete inainte de a se putea uita la televizor, si a folosi calculatorul.
Prioritizati – Incurajati copilul sa lucreze mai intai la temele ce trebuiesc facute pentru ziua urmatoare. Abordati apoi sarcinile ce trebuiesc indeplinite pentru mai tarziu. Ajutati-va copilul sa studieze si sa isi termine proiectele din timp, nu in ultimul moment. O agenda poate fi de mare ajutor in acest caz.
Verificati intelegerea – Fiti sigur ca cel mic intelege ce are de facut inainte de a incepe treaba. Acest lucru poate salva multe lacrimi tarzii.
Ghidati, dar nu "suflati" – In cazul in care copilul dumneavoastra are nevoie de ajutor sugerati-i idei care pot ajuta la rezolvarea problemei, dar nu oferiti raspunsuri.
Organizati-va pentru ziua de maine – Amititi-i copilului sa isi faca ghiozdanul inainte de a se duce la culcare. Chiar si cea mai buna tema nu ajuta foarte mult daca a ramas pe masa din bucatarie.
Sfaturi pentru exersarea cititului
Puneti copilul sa va citeasca cu voce tare in fiecare seara.
Alegeti locuri linistite, fara elemente de distragere a atentiei, in care copilul isi poate face seara exercitiile de lectura.
Pe masura ce copilul citeste, indicati-i ortografia si sunetul grupurilor de litere cum ar fi: ce, ci, ghe, ghi.
Cand copilul citeste cu voce tare si face o greseala, indicati-i cuvantul pe care l-a gresit si ajutati-l sa-l citeasca corect.
Dupa ce l-ati oprit pentru a corecta un cuvant, puneti-l sa citeasca intreaga propozitie de la inceput, pentru a va asigura ca intelege corect ceea ce citeste.
Puneti copilul sa va povesteasca cu propriile lui cuvinte ce s-a intamplat in poveste.
Pentru a verifica daca a inteles ce a citit, opriti-l ocazional si puneti-i intrebari despre personajele si intamplarile din povestire.
Intrebati-va copilul de ce crede ca un personaj a reactionat intr-un anumit mod si rugati-l sa argumenteze cu informatii din ceea ce a lecturat.
Inainte de a ajunge la finalul povestii, intrebati-va copilul ce crede ca se va intampla si intrebati de ce.