luni, 29 august 2011

Stimularea creativitatii la copii

Conform expertilor este posibila atat incurajarea cat si inhibarea creativitatii la copii. Majoritatea teoriilor privind dezvoltarea copiilor vad clasele primare cu un grad de creativitate ridicat, cu o tendinta naturala catre fantezie, catre experimentare si catre explorarea mediului fizic si conceptual. In general nivelul de creativitate scade in momentul in care incep primii ani de gradinita si creste din nou atunci cand perioada de adolescenta se instaureaza.

Creativitatea este abilitatea esentiala in rezolvarea problemelor. Dar pentru anumite probleme, acelea pentru care nu exista raspunsuri simple, acelea la care raspunsurile conventionale nu functioneaza. Creativitatea implica adaptare si flexibilitate in gandire, aceleasi trasaturi pe care numeroase studii le citeaza ca fiind critice pentru student.

Pentru a intelege in mod corect creativitatea la copii, trebuie sa distingem intre aceasta si inteligenta sau talent. Cercetatorii afirma ca inteligenta si creativitatea sunt independente, aceasta din urma mergand dincolo de talent in anumite discipline. Este important sa avem in vedere ca abilitatea creativa nu este demonstrata doar in muzica, arta sau literatura, ci si de-a lungul evolutiei noastre personale, in stiinta, in studii sociale sau alte activitati.

Este copilul tau creativ? Creativitatea poate fi evaluata in mod informal atat de catre parinti cat si de catre profesori sau formal prin intermediul testelor si al specialistilor. Unul dintre cele mai comune teste este Testul Alternativ. Se numeste un obiect iar copilul este rugat sa enumere cat mai multe utilizari ale acestuia.

La copiii din clasele primare atentia trebuie pastrata bazandu-ne pe procesul creativ, respectiv pe generarea de idei.

Cum putem incuraja creativitatea?

Amenajarea unui spatiu care permite copiilor sa exploreze si sa se joace fara restrictii, atunci cand ele nu sunt necesare. Atmosfera ar trebui sa reflecte incurajare din partea adultilor si acceptarea greselilor, asumarea riscurilor, inovatia si unicitatea.

Alegerea materialelor. Materiale precum obiecte de hartie, culori, instrumente de desenat, materialele pentru constructii (butoni, pietre, scoici, seminte, materiale pentru sculptura) sunt cateva dintre elementele cate nu ar trebui sa lipseasca din decor. Copiii vor utiliza aceste materiale cu mai mult interes atunci cand vor fi implicati in selectia, organizarea, sortarea si aranjarea acestora.

Acceptarea ideilor neobisnuite ale copiilor prin activarea procesului de rezolvare a problemelor. Respectarea eforturilor acestora si exprimarea increderii acordate, precum si incurajarea exprimarii libere dar responsabile, reprezinta modalitati de incurajare a creativitatii.

Utilizarea creativitatii in procesul de rezolvare a problemelor. Folositi-va de problemele ce apar in mod natural in viata de zi cu zi. Incurajati copiii sa experimenteze noul si neobisnuitul. Ascultati-le intrebarile si comentariile. Identificati ce anume copilul a observat, prin repetarea cuvintelor rostite de acesta, si continuati seria de intrebari conexe. In urma acestui process pot aparea alte intrebari si observatii.

Creativitatea nu cunoaste timpul. Copiii au nevoie de timp pentru a cerceta, a explora si a invata. Dati-le timp sa observe, de la idei comune la idei originale.

Copiilor le este dificil sa fie creativi fara o sursa concreta de inspiratie. Prefera in schimb sa se bazeze pe experienta directa a simturilor sau a amintirilor. Aceste amintiri devin mult mai usor accesibile cu ajutorul adultilor. De exemplu, copiii pot fi incurajati sa isi exprime ideile inainte si dupa vizionarea unui spectacol, la plecarea intr-o excursie si la intoarcere, sa discute despre un animal, o planta sau despre un eveniment la care au asistat in parc.

duminică, 21 august 2011

Copiii si Caii - Pasiune, Afectiune si Educatie


Indiferent care sunt locurile dragi copilului tau, terenul de fotbal, bazinul de inot, parcul de joaca in fata blocului, in fata calculatorului, chiar daca are o pasiune pentru caini sau pisici, este posibil sa se indragosteasca si de cai. Este o atractie naturala a copiilor catre cai, iar cei dintai au un talent deosebit in a-i descoperi.

Daca ai un copil caruia ii plac caii, daca i-a vazut sau s-a plimbat cu poneiul, si de atunci il tot auzi spunand ca ar vrea sa ii mai vada, atunci e posibil sa fi ajuns la locul potrivit. Dincolo de educatia scolara nu trebuie sa uitam de scoala vietii. Colegii de clasa, prietenii, modalitatea in care ne petrecem timpul ne pregatesc inca din copilarie si ne definesc ca persoane, ca indivizi.

Echitatia este un sport extraordinar pentru copii, in conditiile in care procesul de invatare este unul profesionist, iar conditiile in care acesta se desfasoara ofera posibilitatea dezvoltarii personalitatii copilului. 

In primul rand, copiii trebuie invatati ca din principiu sa interactioneze cu animalele onest si polticos, ca si in viata. Aici intervin atat instructorii cat si parintii. O abordare corecta a cursurilor de echitatie va imbunatati dezvoltarea copilului tau atat fizic, mental cat si emotional.

Este echitatia un sport costisitor? Este posibil, dar nu mai costisitor decat multe altele. Cei care isi duc copiii la tenis sau angajeaza un instructor de ski stiu ca implicarea este cea care conteaza in primul rand. Ca orice sport, echitatia poate fi imbratisata la orice nivel.

Din punct de vedere fizic, echitatia ca si baletul sau artele martiale, dezvolta abilitatile de echilibru, coordonare, constientizare a corpului si controlul acestuia. Asemeni inotului, alergarii sau mersului cu bicicleta, echitatia poate dezvolta abilitati fizice conexe. 

Din punct de vedere emotional si mental, beneficiile cursurilor de echitatie sunt nenumarate. Dezvoltarea caracterului este una dintre ele. Pentru a avea grija de cal si a deveni un bun calaret, copilul tau va invata sa fie calm, rabdator, generos si amabil. In plus, responsabilitatea si asumarea raspunderii sunt doua calitati ce se hranesc din practica echitatiei.

Invatand sa aiba grija de calul lor sau de cel pe care il calaresc in timpul orelor de echitatie, copiii invata sa isi asume responsabilitatea pentru niste fiinte care depind de ei. Instructorii de echitatie, in special cei de initiere pentru copii, au observat cum cursantii lor devin parinti excelenti. De-a lungul cursurilor, acestia invata si li se reaminteste in mod continuu ca interesul calului vine inaintea interesului propriu, ca acesta trebuie hranit si ingrijit cu blandete si intelegere si ca trebuie sa primeasca ingrijiri medicale atunci cand este necesar.

marți, 2 august 2011

Orhideea Kids - Different School AFTER School

Orhideea Kids își deschide porțile și promite un altfel de “acasă”. Situat în Calea Plevnei, Nr. 145B, Bloc 5, noul centru after school „Orhideea Kids” te așteaptă împreună cu copilul tău pentru a ne cunoaște!
Din dragoste pentru copii și din pasiune pentru educația continuă am deschis o altă CASĂ, înainte de a ajunge acasă. Personalul calificat și varietatea activităților urmăresc dezvoltarea copiilor încă din clasele primare.
Pentru că programul școlar al claselor I-IV este scurt, pentru că reușești să pleci de la munca prea târziu, pentru că ești din ce în ce mai preocupat de modul în care copilul tău își petrece ziua după terminarea cursurilor, existăm noi. Și pentru că vrei ce este mai bun pentru copilul tău, te așteptăm!



Cu un program adaptat realității cotidiene, între orele 12:00-20:00, pe lângă suportul în pregătirea temelor pentru a doua zi, Orhideea Kids promite multe surprize!

Cursuri de Actorie
Nu garantăm că vom face din fiecare participant un viitor actor, dar vom avea mulțumirea că unii dintre ei vor reuși să dobândească abilități de interpretare corectă a limbajului verbal și non-verbal, să-și îmbunătățească spiritul de observație și capacitatea de concentrare, să poată reacționa în mod spontan, fără blocaje, să se integreze într-un grup și în societate.

    Cursuri de Creativitate
    Atelierele constau în: confecționare de bijuterii și măști, modelare în ceramică și fimo, pictură (pe sticlă, carton, scoarță de copac), felicitări și tablouri, confecționare decoruri și costume din diferite materiale, păpuși și roboței din materiale reciclabile, teatru de umbre, teatru de păpuși.
    Trăim Sănătos cu Carmen Brumă
    Programul organizat împreună cu vedeta de televiziune Carmen Brumă vizează dezvoltarea armonioasă prin sport și familiarizarea copiilor cu noțiuni elementare de nutriție. Prezentatoarea TV iubește sportul și stilul de viață sănătos. Este unul din promotorii "Mișcării contra statului" și posesoarea unui premiu internațional acordat de Federația Europeană de Fitness și Bodybuilding pentru promovarea sportului și a vieții sănătoase printr-o emisiune de profil.
    Echitație
    În colaborare cu Clubul de Echitație Steaua București, copiii pot participa săptămânal la cursuri de echitație organizate cu antrenori profesioniști cu atestare internațională.
    Înot
    Echipa de antrenori de înot de la Orhideea Health & Spa este formată din tineri, calificați și dedicați instruirii copiilor. Pe parcursul orelor de inițiere vor urmări învățarea și perfecționarea înotului în condiții excelente: adaptarea în mediul acvatic, dezvoltarea coordonării mișcărilor, dezvoltarea echilibrului atât fizic cât și psihic.