miercuri, 26 octombrie 2011

Faceti sport impreuna cu copiii!

Este mult mai usor sa faci in mod regulat sport atunci cand exista un factor motivational. In cazul familiilor acesta poate fi petrecerea timpului liber alaturi de cei mici.


Sfaturi pentru a trece de la dorinta de a face sport la practicarea lui:


1. Mergeti pe jos in loc sa luati masina. In acest timp, jucati impreuna cu cel mic diferite jocuri verbale, incercati sa identificati diferite pasari sau arbori.

2. Parcati cat mai departe de locul in care trebuie sa ajungeti si faceti concursuri pentru a vedea cine alearga cel mai repede pana la destinatie

3. Va amintiti de leapsa? Iesiti in parc si bucurati-va de joc alaturi de intreaga familie.

4. Copiii iubesc luptele! Incercati sa puneti in practica cateva miscari alaturi de cei mici, cu promisiunea ca aceste miscari nu vor fi repetate cu alti colegi, prieteni, ci doar cu dumneavoastra.

5. Renuntati la filme! Indreptati-va catre piscina, patinoar sau alte cluburi cu profil sportiv!

Factori ce influenteaza desfasurarea activitatilor sportive:

Costul – sportul nu trebuie sa fie scump. Folositi-va imaginatia si practicati sporturi pentru care nu este nevoie sa spargeti pusculita.

Accesul facil – timpul liber este din ce in ce mai putin, traficul din ce in ce mai greoi, si este important sa nu va departati prea mult de casa, astfel incat sa pierdeti timpul pe drum. Planuiti activitati pe care le puteti desfasura in curte sau in apropierea casei cum ar fi frisbee, badminton sau volei. Inscrieti-va la cluburi sportive din apropierea locuintei!

Mediul ospitalier – cand va inscrieti intr-un club, asigurati-va ca intreaga familie este bine venita.

Distractia – este secretul succesului activitatilor sportive. Daca toata lumea se distreaza veti dori sa repetati experienta. Organizati sedinte in familie si supuneti la vot noile activitati pe care doriti sa le experimentati.

Succesul – fiecare membru al familiei trebuie sa simta satisfactia succesului la activitatile sportive. Nu trebuie sa fie cei mai buni jucatori, atata timp cat au o parere buna despre ceea ce au realizat.

Copiii isi vor aminti si vor pretui toate ocaziile in care v-ati rupt din timp si ati ales sa faceti miscare impreuna cu ei. In timp ce va distrati puteti construi o sanatate puternica si amintiri frumoase micutilor dumneavoastra.

Familiile cu un ritm de viata activ sunt mai sanatoase decat cele sedentare.

miercuri, 19 octombrie 2011

Distractii de toamna. Sfaturi pentru familie.

Venirea toamnei a adus frunze colorate si aer racoros, dar pentru noi toti toamna reprezinta si intorcerea la rutina. Jucariile si accesoriile de plaja sunt de cateva saptamani bune inlocuite cu temele, iar zilele lenese de vara s-au transformat parca prea brusc in zile agitate de toamna.

Cu toate acestea, nu va ingrijorati! Exista o gramada de lucruri pe care le puteti face pentru a pastra distractia verii si pe perioada toamnei! Fie ca va ajutati copiii sa dezvolte noi metode de studiu sau ca ii duceti la antrenamente de fotbal sau tenis, outdoor-ul poate transforma invatatul in ceva placut.

Fie ca desfasoara activitati sportive in aer curat sau ca isi fac temele in interiorul casei, este important sa stie cum sa imbine utilul cu placutul.

Iata cateva idei despre cum acest anotimp mohorat si racoros, poate fi trecut cu multa voie buna si sanatos:

· O ora de educatie fizica la scoala nu este suficienta pentru copil. Incurajati activitatile fizice si dupa ce copilul ajunge acasa. Spre exemplu, mergeti la o plimbare dupa cina, la locul de joaca din parc sau daca timpul nu permite miscarea in aer liber, mergeti impreuna la bazinul de inot.

· Mersul pe jos la scoala impreuna cu copilul este o metoda potrivita pentru a va bucura de miscare. Profitati de aceste plimbari pentru a-i explica celui mic shimbarile din mediul exterior. Imprieteniti-va si cu alti parinti si puneti la cale plimbari organizate catre/de la scoala, care, pe langa miscare, au si alte conotatii. In aceste ocazii copilul poate simti ca parintele interfereaza cu lumea lui, cu prietenii lui.

· Cea mai calda perioada din zi se inregistreaza intre orele 10-14, astfel incat este important sa va asigurati ca cel mic este protejat in perioada pauzelor si a orelor de educatie fizica desfasurate la primele ore ale diminetii sau mai spre seara

· Gasiti activitati potrivite in natura pentru weekend. Este din ce in ce mai frig, dar o plimbare cu bicicletele prin parc, in familie, inca poate fi o modalitate foarte placuta de petrecere a unei duminici insorite de toamna.

marți, 11 octombrie 2011

Sfaturi si trucuri origami


Cand faci pentru prima data origami e mare probabilitatea sa constati ca modelul a iesit prost din cauza executiei. Pentru ca tehnica origami sa fie mai usoara, iata o lista cu sfaturi si trucuri pentru incepatori:

1. Asigurati cute foarte ascutite. Treceti cu unghia pe hartia origami de mai multe ori pentru cele mai bune rezultate.

2. Faceti pliurile cat mai exact posibil. Cand acestea sunt facute incorect produsul finit nu va fi simetric si va arata urat.

3. Nu incepeti cu executia de modele origami dificile, incepeti cu modele usoare ce nu necesita multi pasi.

4. Folositi hartie mare. Pentru incepatori sugeram folosirea foilor de imprimanta ce se vor taia astfel incat sa fie patrate. Cand deveniti mai experimentati puteti folosi hartie mai mica.

5. E de preferat ca hartia origami sa aiba culori diferite pe fiecare parte pentru a identifica usor fata si spatele modelului.

6. Cititi toate instructiunile pentru origami inainte de a va apuca de el. Astfel, este putin probabil sa ratati pasi, deoarece veti sti ce urmeaza si va fi mai usor de realizat.

7. Exercitiul duce spre perfectiune. Nu va faceti griji daca gresiti de mai multe ori, incercati iar si iar (hartia obisnuita nu este foarte scumpa, asa ca nu va fi o pierdere foarte mare daca veti arunca mai multe)

8. Distrati-va! Acesta este scopul origami. Incercati sa faceti impreuna cu prietenii sau sa le faceti cadou diverse modele realizate. In acest mod, origami va deveni mai placut pentru toata lumea!

Acestea sunt cateva sfaturi pentru origami. Totusi, cel mai important este sa faci cute foarte clare si precise. Acest lucru poate necesita foarte multa practica, dar nu va faceti griji, veti reusi! Si nu uitati: origami inseamna si distractie!

marți, 4 octombrie 2011

Despre Temele de Acasa!

Temele au facut parte din viata elevilor inca de la inceputul scolarizarii. Acestea sunt uneori acceptate, alteori respinse atat de parinti cat si de profesori. Acest lucru se intampla deoarece temele pot afecta atat pozitiv cat si negativ invatatul si atitudinea fata de scoala.

100 DE ANI DE TEME

La inceputul secolului 20, mintea era vazuta ca un muschi ce putea fi intarit cu ajutorul exercitiilor mentale. Cum exercitiile puteau fi facute acasa, temele erau vazute ca un lucru benefic. In perioada anilor 1940 scolile incep sa isi schimbe orientarea de la memorare la rezolvarea problemelor iar temele au cazut in dizgratie deoarece erau asociate cu o repetare a lucrurilor invatate la scoala. In anii 1950 americanii erau ingrijorati ca educatia nu este riguroasa si ii lasa pe copii nepregatiti pentru noile tehnologii cum ar fi computerele, si au ajuns la concluzia ca acestea mareau viteza de invatare. In anii 1960 parintii si profesorii au devenit ingrijorati de faptul ca temele pot dauna experientelor sociale, activitatilor creative si timpului petrecut in aer liber. Doua decade mai tarziu, in anii 1980 s-a ajuns la concluzia ca temele pot stopa mediocritatea elevilor americani. In 1990 s-a observat cresterea numarului de exercitii ce trebuiau rezolvate acasa pentru a ridica standardele academice.

A FACE SAU A NU FACE TEME?

Temele pot fi benefice pentru copii. Pot ajuta intelegerea si reamintirea exercitiilor facute la scoala.

Temele pot ajuta elevii sa dezvolte aptitudini ce le vor fi folositoare si dupa terminarea scolii. De asemenea, acestea le pot arata ca se poate invata oriunde, nu doar la scoala, in clasa. Cu ajutorul lor, elevii, pot deveni mai responsabili si mai independenti si pot invata cum sa isi gestioneze timpul. Totusi, daca nu sunt monitorizate in mod corespunzator, acestea pot avea efecte negative. Invatatorii si parintii sunt ingrijorati ca cei mici se vor plictisi daca trebuie sa aloce prea mult timp temelor si vor fi impiedicati sa aloce timp jocului sau altor activitati sociale care dezvolta la randul lor competentele copiilor. In cazurile in care este promovat trisatul sau copierea exercitiilor, temele pot duce la trasaturi de caracter nedorite.

SUNT SUFICIENTE TEME?

Intrebarea critica este „cat de multe teme ar trebui sa aiba elevii?”. Expertii considera ca acest lucru depinde de varsta si aptitudinile copiilor. Multe grupuri de parinti si invatatori considera ca temele pentru copiii de gradinita si cei din primele doua clase primare nu ar trebui sa depaseasca 10-20 min./zi. In clasele III – VI, copiii nu trebuie sa aloce mai mult de 30-60 min./zi. Exercitiile de lectura sunt foarte importante pentru copii, acestea avand voie sa depaseasca timpul alocat temelor. Recomandarile sunt in concordanta cu concluziile multor studii referitoare la eficienta temelor. Pentru copiii mici, cercetarile arata ca exercitiile scurte si dese sunt mai bune decat cele mai lungi si rare. Acest lucru se intampla deoare copiii se pot concentra pentru perioade scurte de timp si trebuie sa stie ca au terminat o sarcina cu succes.

TIPURI DE TEME

Lectiile pentru acasa au unul sau mai multe scopuri; unul dintre ele este de a repeta materialul prezentat in clasa.

Temele Practice - consolideaza si dezvolta aptitudinile copiilor.

Temele pregatitoare – aduc in discutie material ce va fi prezentat in lectiile viitoare si ajuta elevul sa inteleaga mai bine materialul parcurs in clasa.

Temele extensie – obliga elevul sa aplice competente deja dobandite.

Temele integrate – elevii aplica abilitati diferite pentru o singura sarcina cum ar fi: rezumatul unei carti, proiecte stiintifice sau scrierea creativa.

In particular, temele la matematica devin importante la mijlocul liceului si sunt mai putin importante in primele clase. Din clasa a IV-a ar trebuie crescuta importanta lor.

CUM POT AJUTA PARINTII LA REZOLVAREA TEMELOR

Cercetarile arata ca implicarea parintilor in rezolvarea temelor poate avea un impact pozitiv sau negativ. De asemenea aceasta poate ajuta la grabirea procesului de invatare. Temele pot implica parintii in procesul de scolarizare si pot spori aprecierea lor pentru educatie. In aceeasi masura, parintii pot interfera cu invatatul daca, de exemplu, metoda lor de predare este diferita de cea de la scoala sau daca rezolva ei temele copiilor.

Cand mamele si tatii se implica in temele copiilor, comunicarea dintre scoala si familie se poate imbunatati; se poate clarifica pentru parinti ceea ce se asteapta de la elevi. Parintii isi pot face o prima idee despre ce invata copiii la scoala si cum se descurca. Cercetarile arata ca se vor obtine rezultate mai bune daca micutii care au dificultati la rezolvarea temelor primesc atentie si ajutor din partea parintilor. Daca un elev se descurca bine la scoala, parintii pot sprijini copilul sa isi faca temele in modul in care doreste si nu trebuie sa intervina prea mult in realizarea lor. Asteptarile cu privire la teme trebuie sa fie realiste si sa indice parintilor si profesorilor nevoile unice ale elevilor. In acest fel se maximizeaza efectul lor pozitiv.

SFATURI GENERALE LEGATE DE TEME PENTRU PARINTI

Asigurati-va ca cel mic isi face temele intr-un loc linistit si bine luminat.

Evitati realizarea temelor cu televizorul aprins sau in locuri in care exista alte lucruri ce ii pot distrage atentia.

Fiti sigur ca materialele necesare copilului (creioane, hartie, dictionare) sunt la indemana.

Aflati ce materiale sunt necesare pentru proiectele speciale si cumparati-le in avans.

Ajutati-va copilul sa isi respecte orarul.

Stabiliti un timp pentru realizarea temelor. Nu permiteti amanarea lor pana inainte de culcare. Ganditi-va si stabiliti o dimineata de weekend sau o dupa-amiaza pentru proiectele mari la care trebuie sa lucreze cu alti colegi.

Aveti o atitudine pozitiva referitoare la teme.

Spuneti-i copilului cat de importanta este scoala. Atitudinea pe care o exprimati dumneavoastra vis-a-vis de teme va fi si atitudinea copilului.

Cand copilul isi face temele, faceti-vi-le si dumneavoastra.

Aratati-i copilului ca ceea ce invata acum ii va fi de folos peste ani. Daca el citeste, cititi si dumneavoastra sau daca lucreza la matematica, revizuiti-va si dumneavoastra cheltuielile.

Cand copilul cere ajutor, ghidati-l, nu-i oferiti raspunsuri.

Oferind dumneavoastra raspunsurile puneti o bariera in calea invatarii. Prea mult ajutor ii arata celui mic ca atunci cand se loveste de o provocare va fi ajutat intotdeauna.

Cand profesorul solicita sa exersati pe roluri acasa, faceti-o.

Cooperati cu profesorul, copilul va intelege ca ceea ce face la scoala se imbina perfect cu ceea ce face acasa. Urmariti instructiunile profesorului.

Daca temele trebuiesc facute doar de copil, nu interveniti.

Prea multa implicare din partea parintilor poate avea un impact negativ. Cu ajutorul temelor copiii devin independenti.

Fiti informati.

Vorbti cu profesorii. Fiti siguri ca stiti scopul temelor si regulile clasei in care invata copilul dumneavoastra

Ajutati-va copilul sa isi dea seama daca o tema este grea sau usoara.

Puneti-l pe cel mic sa faca lucrarile mai grele la inceput, asa el va fi mai alert si va reactiona mai usor la provocari mai mari. Problemele usoare se rezolva mai repede si astfel se instaleaza plictiseala.

Urmariti copilul si asigurati-va ca nu da semne de frustrare si esec.

Permiteti-i copilului sa ia o scurta pauza daca are probleme cu concentrarea.

Rasplatiti progresul.

Daca cel mic a rezolvat exercitii grele intr-un timp redus sau a muncit mai mult decat de obicei celebrati efortul pozitiv cu o pizza, o excursie in parc etc..

SFATURI PENTRU PARINTI REFERITOARE LA TEMELE LA MATEMATICA

Incurajati-va copilul sa foloseasca un caiet de exercitii zilnice la matematica.

Urmariti progresul copilului. Verificati tema la matematica zilnic.

Daca nu intelegeti indicatiile referitoare la teme, luati legatura in mod frecvent cu profesorul.

Daca cel mic are probleme cu temele la matematica contactati profesorul, vedeti la ce nivel este copilul si intrebati ce puteti face pentru a-l ajuta sa progreseze.

Cereti-i profesorului o recomandare pentru meditatii daca cel mic are nevoie.

Folositi activitatile casnice pentru a-i consolida cunostintele de matematica, punandu-l sa faca diverse analogii.

Incercati sa urmariti modul de predare de la scoala si nu-i explicati in alt mod astfel incat ceea ce ii spuneti sa intre in conflict cu ceea ce ii spune profesorul. Verificati impreuna cu el cum il puteti ajuta pe micut.

La inceputul anului scolar, cereti-i profesorului o lista de sugestii ce va vor permite sa-l ajutati pe copil la teme.